E. Keusahawanan

KEUSAHAWANAN

MATLAMAT
Melahirkan generasi pelajar yang berpotensi menyesuaikan diri dalam pelbagai bidang keusahawanan

OBJEKTIF
– Memupuk bakat serta potensi yang sedia ada di kalangan pelajar serta mampu memenuhi masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah.
– Melahirkan insan yang kreatif dan inovatif.

 

JAHITAN

Tahun 4

Tahun 5

Tahun 6

i. Pengenalan alat jahitan

ii. Pengenalan asas jahitan

iii. Alatan untuk menjahit

iv. Jenis-jenis jahitan asas
a)      Kia
b)      Jelujur halus
c)       Jelujur kasar

 

 

i.  Jahitan silang pangkah.

ii. Jahitan cantuman

iii. Jahitan lilit ubi

iv. Jahitan silang pangkah

v. Insang pari

vi. Lilit kemas

vii. Kancing

 

 

 

 

 

i. Asas-asas sulaman

ii. Tampalan

iii. Jahitan sembat

iv. Jahitan sembat susup

 

MASAKAN

Tahun 4

Tahun 5

Tahun 6

i. Pengenalan:
a) peralatan dapur
b) kegunaan & penjagaan
c) keselamatan

Latihan Amali:
Makanan seimbang
Masakan sarapan pagi
Masakan makan tengahari
Masakan makan malam

 

i. Pengenalan bahan:
a) rempah ratus
b) jenis tepung
c) jenis beras
d) Jenis perasa

ii. Cara memasak:
– Memasak air
– Merebus
– Menggoreng
– Membakar

 

Latihan Amali:
– Masakan sarapan pagi
– Masakan makan tengahari
Masakan makan malam

 

 

 

 

Latihan Amali:
Masakan sarapan pagi
Masakan makan tengahari
Masakan makan malam

 

 

KRAFTANGAN

Tahun 4

Tahun 5

Tahun 6

i. Pengenalan & kegunaan kraftangan

– hiasan
– cenderahati
– bahan semulajadi

i. Hiasan dari bahan terbuang dan bahan semulajadi.

ii. Cara penjagaan

 

 

i. Gubahan bunga

ii. Membuat senduk

iii. Bahan semulajadi – anyaman.