KEUSAHAWANAN
MATLAMAT
Melahirkan generasi pelajar yang berpotensi menyesuaikan diri dalam pelbagai bidang keusahawanan
OBJEKTIF
– Memupuk bakat serta potensi yang sedia ada di kalangan pelajar serta mampu memenuhi masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah.
– Melahirkan insan yang kreatif dan inovatif.
JAHITAN
Tahun 4 |
Tahun 5 |
Tahun 6 |
i. Pengenalan alat jahitan
ii. Pengenalan asas jahitan iii. Alatan untuk menjahit iv. Jenis-jenis jahitan asas
|
i. Jahitan silang pangkah. ii. Jahitan cantuman iii. Jahitan lilit ubi iv. Jahitan silang pangkah v. Insang pari vi. Lilit kemas vii. Kancing
|
i. Asas-asas sulaman ii. Tampalan iii. Jahitan sembat iv. Jahitan sembat susup |
MASAKAN
Tahun 4 |
Tahun 5 |
Tahun 6 |
i. Pengenalan: a) peralatan dapur b) kegunaan & penjagaan c) keselamatan Latihan Amali:
|
i. Pengenalan bahan: a) rempah ratus b) jenis tepung c) jenis beras d) Jenis perasa ii. Cara memasak:
Latihan Amali:
|
Latihan Amali:
|
KRAFTANGAN
Tahun 4 |
Tahun 5 |
Tahun 6 |
i. Pengenalan & kegunaan kraftangan
– hiasan |
i. Hiasan dari bahan terbuang dan bahan semulajadi.
ii. Cara penjagaan
|
i. Gubahan bunga
ii. Membuat senduk iii. Bahan semulajadi – anyaman. |